Mitai apie mažų vaikų slogą

Sloga yra gleivinės uždegimas, kuriam būdingas nosies užgulimas arba bėgimas ir pilkšvos spalvos gleivių išsiskyrimas. Jeigu sloga negydoma, sekretas gali pasidaryti gelsvos arba žalsvos spalvos.

Kokie dar simptomai gali pasireikšti peršalus vaikui? Peršalimo pradžioje vaikai dažnai karščiuoja, jų akys ašaroja ir padidėja limfmazgiai. Vaikas taip pat gali būti pavargęs ir mieguistas.

Labai svarbu nepamiršti, kad mažylio peršalimą būtina gydyti nedelsiant, nes negydomas jis gali išsivystyti į sinusų uždegimą, vidurinės ausies uždegimą ar bronchitą. Taip pat sunkiau perneša peršalimą astma ar alergija sergantys vaikai. Toliau aprašome labiausiai paplitusius mitus apie peršalimą ir juos paneigsime.

Sloga mažyliui nepavojinga

Peršalimas neabejotinai pavojingesnis vaikams nei suaugusiems, todėl, kaip minėjome anksčiau, peršalusį mažylį tik pasireiškus slogai reikia pradėti gydyti iš karto. Vaikai iki šešių mėnesių kvėpuoja tik per nosį, todėl užsikimšus kūdikio nosytei jo smegenys negauna pakankamai deguonies.

Kas gali nutikti mažyliui, jeigu nebus gydomas peršalimas?

  • Sergant sloga, kūdikiui sunku valgyti ir miegoti, padažnėja pykčio priepuoliai.
  • Jeigu vaiko peršalimas negydomas, jis gali pereiti į lėtinį uždegimą.
  • Negydomas peršalimas taip pat gali daryti įtaką vaiko kalbos raidai ir dikcijai, kuri gali tapti nosine.

Nereikėtų nuvertinti vaiko peršalimo – gydytis reikia nedelsiant, nes peršalimas savaime nepraeina.

Naudoti nosies aspiratorių yra skausminga

Labai gera priemonė vaiko peršalimui gydyti yra nosies aspiratorius. Skirtingai nei suaugusieji, vaikai nemoka pūsti nosies, todėl labai svarbu greitai ir patogiai pašalinti išskyras iš nosies naudojant aspiratorių. Mažylis gali pradėti verkti vien todėl, kad išsigąsta laikomas, tačiau minkštas nosies aspiratoriaus „Nosiboo“ antgalis per kelias sekundes pašalina iš nosies išskyras jos nesudirgindamas. Taigi verksmas nėra ženklas, kad vaikui skauda.

Peršalimą galima gydyti antibiotikais

Plačiai paplitusi nuomonė, kad peršalimą galima sėkmingai išgydyti antibiotikais. Tiesa, bakterinės peršalimo ligos tikrai gali būti gydomos antibiotikais, tačiau dažniausiai peršalimas yra sukeltas virusų, o tokiais atvejais antibiotikų vartojimas gali sukelti kur kas rimtesnių pasekmių. Antibiotikų vartojimas gali sukelti pilvo skausmus, viduriavimą ir bėrimus. Taip pat netinkamas antibiotikų vartojimas gali sukelti atsparumą šiems vaistams, o tai reiškia, kad kitą kartą esant rimtoms priežastims, antibiotikas gali būti neveiksmingas.

Vienas iš požymių, kad slogą sukėlė bakterijos, yra gelsvai žalsvos išskyros, kurios atsiranda, kai mažylis ilgą laiką sloguoja. Žalsvai gelsvų išskyrų susidarymas yra vienas iš požymių, kad mažylis ilgą laiką serga peršalimu. Tikslesnei vaiko diagnozei rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju, kuris paims tikslesnius mėginius ir prireikus paskirs gydymą antibiotikais.

Pienas skatina gleivių išsiskyrimą

Dažnai tėvai mano, kad sergančiam vaikui negalima duoti pieno, nes jis didina gleivių gamybą. Tiesa, tokia reakcija gali atsirasti, jeigu vaikas jau buvo alergiškas pienui. Tačiau jei vaikas neturi alerginės reakcijos, jis gali vartoti pieną.

Tyrimai parodė, kad geriant pieną gali padidėti poreikis nuryti, liežuvis ir burnos ertmė gali pasidengti gleivėmis, o seilės sutirštėti, iš tikrųjų tai tik reakcija į pieno sąlytį su seilėmis. Nustatyta, kad geriant pieną sekreto išsiskyrimas nepadidėja, todėl pieno produktų vengti nereikėtų. Taip pat nėra skirtumo, ar kūdikiui duodama gyvulinio ar augalinio pieno.

Vitaminai padeda kovoti su peršalimu

Įvairių vitaminų, pavyzdžiui, vitamino C, cinko, ežiuolės vartojimas yra labai svarbus stiprinant vaiko imuninę sistemą, kad virusinės ligos taip lengvai neužkluptų vaiko. Tačiau jeigu vaikas jau yra užsikrėtęs, vartojant daugiau vitaminų mažylis greičiau nepasveiks. Perdozavus vitaminų gali atsirasti viduriavimas ar skrandžio skausmai. Jeigu vaikas serga, verta pasirūpinti, kad jis maitintųsi įvairiai ir su maistu gautų reikiamų medžiagų.

Peršalęs vaikas turi sėdėti namie

Tėvai dažnai galvoja, kad jeigu mažylis peršalo, jis turi būti kambaryje ir negali išeiti į lauką. Peršalęs vaikas gali išeiti į lauką, nes grynas oras ir patalpų vėdinimas padeda išgydyti peršalimą. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad vaikas turėtų dėvėti orui tinkamus rūbus, t.y., vaikas turi būti aprengtas per nei per storai, nei per plonai, nes kitaip vaiką gali perpūsti vėjas. Karščiuojančio vaiko nereikėtų leisti į lauką – tokiu atveju vaikas vis tik turėtų likti namie.

Sinusitą galima išgydyti nosies purškalu

Sinusitas atsiranda sinusuose susikaupus gleivėms ir pūliams. Jo simptomai – ilgai besitęsianti sloga, gelsvai žalsvos išskyros ir sunkumo jausmas skruostų srityje. Vaiko nosis būna užsikimšusi. Jeigu peršalimas jau peraugo į sinusų infekciją, turėtumėte kreiptis į gydytoją, kuris paskirs tinkamą gydymą. Nosies purškalas negydo sinusų infekcijos. Nosies purškalai gali padėti sumažinti nosies užgulimą, tačiau būkite atsargūs, nes per didelis nosies purškalų naudojimas iš tikrųjų gali sutirštinti nosies gleives, o tai apsunkina išskyrų pašalinimą.

Peršalusį mažylį reikia nedelsiant vežti pas gydytoją

Mažylių nosies ertmės siauresnės ir greičiau paburksta, todėl kūdikių gydymą verta pradėti vos tik jam atsiradus. Paprastai vaikų slogavimas trunka iki 2 savaičių. Jeigu per šį laiką sloga neatslūgo, reikėtų kreiptis į gydytoją.

 

DUK:

  • Ar peršalimą galima gydyti antibiotikais? Antibiotikai nepadeda sergant virusiniu peršalimu, bet padeda nuo bakterijų sukelto peršalimo. Gydymą antibiotikais skiria šeimos gydytojas.
  • Ar naudoti nosies aspiratorių yra skausminga? Teisingas aspiratoriaus naudojimas vaikui tikrai nėra skausmingas, nes aspiratoriaus antgalis yra minkštas, visa procedūra yra greita.
  • Ar pienas skatiną gleivių išsiskyrimą? Ne, bet burnos ertmė ir liežuvis gali pasidengti storesniu gleivių sluoksniu, kuris susidaro susilietus pienui ir seilėms. Taigi, atrodo, kad išsiskiria daugiau sekreto.
  • Ar vitaminai gydo vaiko peršalimą? Vitaminai stiprina vaiko imuninę sistemą, tačiau susirgus jų vartojamo kiekio didinti nereikėtų.
  • Ar vaiko peršalimas praeina savaime? Ne, vaiko peršalimą reikia gydyti iškart, kai tik jis pasireiškia, nes vėliau jis jau gali išsivystyti į sinusų ar vidurinės ausies uždegimą.
  • Ar vakcina nuo gripo apsaugo vaiką nuo peršalimo? Kadangi gripo virusas ir peršalimo virusas skiriasi, todėl neapsaugo. Tačiau kasmet vertėtų vaiką skiepyti nuo gripo, nes gripas – labai pavojinga virusinė liga.